Dünyanın en büyük yolcu gemisi, tüm eleştirilere rağmen denize açıldı.
Dünyanın en büyük yolcu gemisi 'Icon of the Seas', iklim ve çevre örgütlerinin tüm karşı çıkışlarına rağmen yaklaşık 8 bin yolcusuyla ABD’nin Miami kentinden Karayipler’e gitmek üzere 7 günlük seyahatine başlamak üzere denize açıldı.
Haber giriş tarihi : 30-01-2024 | 09 : 43 29
Haber güncelleme tarihi : 30-01-2024 | 09 : 43 29
Dünyanın en büyük yolcu gemisi Royal Caribbean'a ait,'Icon of the Seas' adlı yolcu gemisi 7 günlük seyahatine başladı. Miami Limanı’ndan Cumartesi günü demir alan 365 metre uzunluğundaki 20 katlı yolcu gemisi, 7 bin 600 yolcu ve 2 bin 350 mürettebat alabilecek kapasiteye sahip. 2 milyar dolara mal olan gemide 20 güverte, 2 bin 805 kamara bulunuyor. Ayrıca 55 metrelik yapay bir şelale, 40 yemek alanı ve bar, 7 yüzme havuzunun da yer aldığı gemi, Kuzey Atlantik Okyanusu'nda batan dönemin en büyük ve lüks yolcu gemisi olarak tarihe geçen Titanik’ten 5 kat daha büyük.
365 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük yolcu gemisi Icon Of The Seas’nin inşası için 1.5 milyar sterlin harcandı. Gemi, 250 bin ton ağırlığıyla Titanik’ten beş kat daha büyük.
Üretici firmaya göre geminin 6 motoru dizele göre daha çevreci olduğu iddia edilen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile çalışıyor. Ancak iklim ve ekoloji grupları bunun tam tersini savunuyor.
Deniz gaz yağından yüzde 120 daha fazla sera gazı emisyonu
Aktivist grupların en büyük endişesi, dev geminin sızdıracağı metan gazı.
Ayrıca cruise gemileriyle yapıla yolculuklar da bir milyar araçtan daha fazla kükürt yayıyor. Brüksel merkezli Ulaşım ve Çevre adlı bir sivil toplum örgütünün geçen haziranda yayımladığı rapora göre Avrupa’nın en işlek limanlarında cruise gemilerinin neden olduğu kirlilik pandemi öncesi seviyelere dönmüş durumda; kükürt oksit miktarı ise 2019’daki seviyeye kıyasla yüzde 9’luk bir artış göstererek 2022’de 509 tona (t) ulaştı. Aynı dönemde metan emisyonlarının da beş kat artarak 7 bin 804 tona ulaştığını tespit edildi.
Çevre politikası düşünce kuruluşu olan Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi‘nin (ICCT) Denizcilik Programı Direktörü Bryan Comer, “Bu, yanlış yönde atılmış bir adım. LNG’yi deniz yakıtı olarak kullanmanın, deniz gaz yağından toplamda yüzde 120 daha fazla sera gazı emisyonuna yol açtığını tahmin ediyoruz” dedi.
Royal Caribbean’a göre ise gemi, Uluslararası Denizcilik Örgütü‘nün modern gemiler için öngördüğünden yüzde 24 daha fazla enerji verimliliğine sahip.
Karbondioksitten 80 kat daha kötü
Isınma etkileri açısından metan, 20 yıl içinde karbondioksitten 80 kat daha kötü, bu nedenle metan emisyonunun azaltılması küresel sıcaklık artışının kontrol altına alınmasında kilit rol oynuyor.
Icon of the Seas gibi yolcu gemileri, sektör uzmanlarına göre “metan kayması” olarak bilinen yanma süreci sırasında atmosfere metan sızdıran düşük basınçlı, çift yakıtlı motorlar kullanıyor.
Haber :
Dünyadan
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor